Nieuws

01 oktober 2022 

Klik op de foto’s om deze te vergroten.

BANKET VAN DE JAARMARKT 2022

Na 2 jaren zonder jaarmarkt startten we het nieuwe jaarmarkt-werkjaar met een banket voor de juryleden, comitéleden en gemeentebestuur. een goeie 50 genodigden waren aanwezig, al hadden we op meer gehoopt. Het werd een sfeervolle avond: mooi aangeklede en verlichte zaal, lekkere gerechten, een fotomontage over het verleden van de jaarmarkt, en een gesmaakte muzikale act met kleinkunst en Frans chanson.

De aftrap is gegeven, nu volgen nog enkele drukke voorbereidingsweken, en op 26 november hopen we op weer een schitterende editie van ons aller jaarmarkt.

30 november 2021 

Klik op de foto’s om deze te vergroten.

EEN ATTENTIE VOOR AFSCHEIDNEMENDE MEDEWERKERS

Naast bestuursleden Karel Weemaels en Felix Vandergoten is ook Jean Berckmans afscheidnemend. Karel was decennia lang penningmeester van het jaarmarktcomité. Naast verantwoordelijke voor de runderwedstrijden berekende Felix ook de uit te betalen prijzengelden! Een hele karwei! Jean was de verantwoordelijke voor de duivenwedstrijden.

Een afvaardiging van het bestuur overhandigde een selectie streekproducten aan deze noeste medewerkers. Dit al voorschot op een ruimere viering i grotere kring, als corona dat weer zal toelaten!

JAARMARKT 2021 AFGELAST !!!

23 november 2021 om 22.00 uur

VOLLEDIGE ANNULERING VAN JAARMARKTACTIVITEITEN

Mededeling op di 23 november om 22.00 uur:

De gemeente Lennik en het jaarmarktcomité hebben in overleg beslist om de jaarmarkt van komende zaterdag te annuleren. Gezien de stijgende coronacijfers in het Pajottenland is het niet langer verantwoord deze editie te laten doorgaan. Het is daarbij onmogelijk om de vele te nemen veiligheidsmaatregelen te garanderen. Als jaarmarktcomité en gemeente Lennik hebben we lang gehoopt en getracht deze editie te kunnen organiseren.

Johan Limbourg, 1e schepen Lennik
Marc Govaert, voorzitter jaarmarktcomité

ALLEEN BUITENACTIVITEITEN GAAN DOOR

23 november 2021

Coronamaatregelen op de jaarmarkt 2021

Alle binnenactiviteiten worden geschrapt: dus geen ontbijt, geen jaarmarktcafé en geen bluesavond.

Ook de hondenwedstrijden worden geschrapt. Juryleden geven forfait.

Sinterklaas en zijn helpers melden dat ze onmogelijk op de jaarmarkt aanwezig kunnen zijn!

Het kinderneerhof en de oude ambachten in het Vetkot gaan wel door, met openstaande poorten. Dit wordt beschouwd als buitenruimte! Ook de streekproductenbeurs in de oude brandweerkazerne gaan door met “open poorten”.

De markt, de dierenwedstrijden en de kermis gaan door met scanning van COVID SAFE PASS en MONDMASKER.

Mondmaskers en Covid Safe Pass verplicht

18 november 2021

Coronamaatregelen op de jaarmarkt 2021

De jaarmarkt kan dit jaar helemaal doorgaan zoals gepland. Alleen zijn er voor iedereen (bezoekers, juryleden, tentoonstellers, marktkramers,…) enkele regels van kracht:

  1. Het dragen van een mondmasker is verplicht
  2. De Covid Safe Pass zal bij de toegang gescand worden. Wie gunstig gescand is krijgt een toegangs-polsbandje, zodat op simpele vraag van stewards aangetoond kan worden dat men gescand werd. Wie geen polsbandje draagt wordt opnieuw gescand door een steward.

In het belang van ieders veiligheid vragen we de medewerking van iedereen.

Vaarwel Leon

06 september 2021

Klik op bovenstaand overlijdensbericht om het te vergroten.

En toch veel te vroeg

ging Leon van ons heen. Hij overleed op zaterdag4 september. Het werd ons niet gegund Leon te vieren en te danken voor zijn lange loopbaan in het jaarmarktcomité. Het doet pijn te weten dat we Leon niet meer zullen ontmoeten. We zullen zijn visie en inbreng missen! Ondanks zijn leeftijd was Leon steeds een actief en positief meebouwend lid.

Via deze weg wensen we zijn kinderen en familie sterkte toe.

Afscheidnemende bestuursleden

07 juli 2021

Karel Weemaels, Felix Vandergoten, Leon De Bot

Samen meer dan 100 jaar in het bestuur!

Na een lange carrière in het jaarmarktcomité zullen we de gewaardeerde medewerking van Karel Weemaels, Felix Vandergoten en Leon De Bot moeten missen!

Karel was decennialang financieel verantwoordelijke. Hij organiseerde ook de hondenwedstrijden.

Felix Vandergoten kennen we als organisator van de runderenwedstrijd. Hij berekende ook alle prijzengelden van alle wedstrijden… een titanenwerk!

Leon De Bot was verantwoordelijk voor de wedstrijden van de neerhofdieren.

We zullen de wijze tussenkomsten van deze heren missen, op onze bestuursvergaderingen! We hopen alvast hardwerkende, waardige vervangers te vinden voor Leon, Karel en Felix.  We wensen hen nog vele jaren toe. Dit worden “ereleden” van de beste soort!

Alle jaarmarktactiviteiten 2020 afgelast!

26 oktober 2020

ZELFS GEEN DIERENWEDSTRIJDEN & KERMIS

We hebben onze positieve kijk zo lang mogelijk behouden, en alles tot in de puntjes voorbereid. Inschrijvingsformulieren en programma’s werden verstuurd, ereleden uitgenodigd, juryleden gereserveerd,…

Maar toch moeten we buigen voor corona. Dit dictatoriale virus overwoekerd ook Vlaanderen, en heel erg Brussel en de Vlaamse rand.  In het belang van uw en onze veiligheid beslisten het jaarmarktcomité en het gemeentebestuur om alle activiteiten af te gelasten.

Op de zaterdag vóór de laatste dinsdag van november valt er dit jaar dus niets te beleven in Lennik!

Dierenwedstrijden gaan door!

18 september 2020

ALLEEN DE DIERENWEDSTRIJDEN GAAN DOOR

Op de bestuursvergadering van 17 september werd beslist om de dierenwedstrijden (behalve de duiven) te laten doorgaan. Alle andere activiteiten worden geschrapt: dus geen marktkramen, geen kinderneerhof, geen streekproductenbeurs of oude ambachten.

Alleen de oldtimertractoren en de kermis zullen in de rand van de dierenwedstrijden doorgaan!

Lees HIER alles over de dierenwedstrijden in 2020!

71ste Jaarmarkt ?

06 augustus 2020

Publiciteitsboekje 2020

De evolutie van de coronacrisis zal bepalen of de jaarmarkt 2020 kan doorgaan op 21 november.

In elk geval zal het PUBLICITEITSBOEKJE uitgegeven worden. De gemeente zorgt voor een extra subsidiëring door alle handelaars een gratis advertentie van 1/4 pagina aan te bieden! Of een gelijkwaardige korting (€ 55) op een grotere advertentie.

Handelaars kunnen hun advertentieruimte reserveren via het online formulier op deze website. GRAAG UW RESERVATIE VÓÓR 15 SEPTEMBER!

Coronavirus

13 maart 2020

Jaarmarktbanket van 21 maart uitgesteld.

Door de maatregels van de regering en het gemeentebestuur in verband met het coronavirus ziet het jaarmarktcomité zich genoodzaakt om het feestelijk BANKET uit te stellen.

Wij delen later nog een nieuwe datum mee. De deelnemers die reeds betaalden voor het deelname: indien de nieuwe datum U niet past zullen wij het bedrag terugbetalen.

Wij danken u voor uw begrip, en hopen op een voorspoedig verloop van deze moeilijke tijden.

2 maart 2020

Voorzitter Marc Govaert van “Jaarmarkt Lennik vzw” mocht de oorkonde in ontvangst nemen…  De subsidies volgen!

Provincie wil met premies toekomst van het Brabants trekpaard veiligstellen

Het Brabantse trekpaard is aan een opmars bezig. Daarom sprong ook de provincie Vlaams-Brabant op de kar om activiteiten rond het trekpaard een extra duwtje in de rug te geven. Activiteiten met deze paarden krijgen een provinciale premie.

In 2019 waren dat nog 23 activiteiten, maar dit jaar steeg dat aantal al tot 30 initiatieven. Afgelopen weekend nog vond er zo’n evenement plaats in Wezemaal met de boomsleepdag van de vzw De Voermannen van Nu.

Premie

Het is de bedoeling van de provincie om het ras een nieuwe toekomst te geven. “Met de premie moedigen we, duidelijk met succes, de organisatie van activiteiten met Brabantse trekpaarden aan”, zegt Monique Swinnen (CD&V), gedeputeerde voor Toerisme en Plattelandsontwikkeling. “Op deze manier kan het brede publiek op stoeten, vormingen, jaarmarkten en andere activiteiten in contact komen met onze Brabantse trots.”

In onze regio worden er onder andere premies uitgedeeld aan de jaarmarkten van Vilvoorde en Lennik. Ook een oefenwedstrijd behendigheid in Opwijk en een koetsentocht in Houtem mag op een extraatje rekenen. De Sint-Genovevaprocessie in Steenhuffel en de Sint-Paulusprocessie in Opwijk zijn dan weer andere optochten die gebruikmaken van onze Brabantse trots.